Miljöer PDF Skriv ut Skicka sidan

20-talsvilla i klassisk stil och hypermodern värmeteknik

Mikkel Torp med familj är i full färd med att totalrenovera sin 20-talsvilla utanför Nässjö. Här är det klassisk stil som gäller. Husets ursprungliga bröstpanel har tagits fram och gamla platsbyggda skåp, dörrar och tidsenliga tapeter ger ett harmoniskt helhetsintryck.

Huset var tidigare uppvärmt med  direktverkande el. En lösning som var både dyr och inte speciellt autentisk i den tidiga 1900-tals stilen som familjen Torp eftersträvar. Familjen bestämde sig för att konvertera till vattenburen jordvärme. För installationen av element och rör fanns mycket specifika önskemål. Elementen skulle vara av gammalt snitt med flänsar. Rören skulle överdimensioneras av estetiska skäl. Plastklammer var inte att tänka på och inte ens skruvar med stjärnspår accep-terades. Allt skulle harmonisera estetiskt med husets karaktär.

Gammalt snitt

– På grund av att vi har lång erfarenhet av installationer kunde vi möta familjens speciella önskemål, berättar Leif Öggesjö på Forserums Rör. Vi levererade nytillverkade radiatorer (element) med samma utseende som de som användes på 30- och 40-talet. Istället för plastklammer fick det bli traditionella skruvstift med kopparsvep som håller rören på plats. Elementen försågs med polerade mässingsventiler av klassiskt snitt. Badrum och toalett inreddes med porslin och badkar som väl harmonierar med husets karaktär. Hela huset andas svunnen tid på ett modernt sätt. Tittar man under ytan finner man modern teknik av yppersta klass. I källaren gömmer sig en Thermia Diplomat Optimum - marknadens första ytjordvärmepump som automatiskt anpassar sig efter husets aktuella värmebehov. Den är utrustad med varvtalsstyrning som sekund för sekund känner av värmesystemets temperatur, utomhustemperatur och tapp-varmvattenförbrukning. På det sättet minimerar den energiåtgången och maximerar värmeproduktionen. Man kan därför minska sin uppvärmningskostnad med mer än tre fjärdedelar. Familjen Torp tar sin värme från jorden – så kallad ytjordvärme. Markvärme-pumpen tar via en slang upp den solenergi som finns lagrad i markytan. Hos familjen Torp grävdes slangen ner som en lång slinga i trädgården på ca 90 centimeters djup. Det är annars vanligt att man plöjer ner slangen vilket går fortare. Eftersom Forserums Rör gräver ner slangen kan de lättare  tillse att slangen hamnar på ett konstant djup och får på det sättet ett bättre resultat.

Smidigt och ekonomiskt

– En värmepump sänker uppvärmnings-kostnaden markant jämfört med till exempel olja eller el. Anläggningen kräver ingen skötsel eller påfyllning av bränsle. Att använda den i vardagen är enkelt eftersom den så sällan behöver någon uppmärksamhet, men ändå ger ordentlig komfort i ditt hem, menar Leif.
På sommaren kan man använda sin värmepump till att producera kyla genom att komplettera sitt system med kylkonventorer. Kylan produceras nästan helt kostnadsfritt då det endast krävs en liten cirkulationspump som inte drar mer el än en glödlampa. Detta fungerar på alla applikationer förutom luftvärmepumpar.
– En värmepumpsinstallation är en investering för många år framöver. En värmepump ska bara gå och gå och gå. Den är så driftsäker att Thermia erbjuder flera års kostnadsfri trygghetsförsäkring, förklarar Leif avslut-ningsvis.

 

HITTA INSPIRATION

Miljöerimage

Mikkel Torp med familj är i full färd med att totalrenovera sin 20-talsvilla utanför Nässjö. Här är det klassisk stil som gäller...

Läs mer

VAD HAR VI GJORT TIDIGARE?

Referenserimage

Magnus vedpanna i huset i Hiegöl utanför Forserum havererade.
- "Forserums Rör blev räddaren i nöden och hjälpte oss snabbt med en ny lösning för vår uppvärmning".

Läs mer

VI UTFÖR JOBBET

Våra montörerimage

Våra montörer har mångårig erfarenhet från branschen och...

Montörerna

Vår tidning som PDF


Ladda ned vår tidning som PDF