Referenser PDF Skriv ut Skicka sidan

Pannhaveriet blev till en intressant investering

Efter jul var Magnus Johansson med om det som många husägare på Höglandet fruktar. Magnus vedpanna i huset i Hiegöl utanför Forserum havererade.

– Jag ringde Leif på Forserums rör och fick snabbt hjälp med en ny lösning för vår uppvärmning. Då vi har egen skog var det en ny vedpanna som gällde, berättar Magnus. Vi valde en panna från Atmos med sugande fläkt och kompletterade med tre ackumulatortankar. En av tankarna har en el-patron för varmvattenbehovet under sommar tid.

Solvärme

– Huvudtanken har även en slinga inmonterad för en framtida solvärmeinstallation, förklarar Magnus. Då pannan kräver ström för att fungera finns en anordning med ett bilbatteri som slår på vid strömavbrott så pannan kan brinna ut som vanligt.
Det som från början var en besvärlig situation har utvecklats till en intressant investering för Magnus.

30-35% effektivare

– Jag bedömer att denna nya panna är 30-35% effektivare och faktum är att jag ,vid noll grader ute, värmer upp hela huset med drygt ett ilägg med ved per dag. Pannan är så välisolerad att man kan ta på vedluckan när pannan brinner. Isoleringen gör att det inte läcker ut någon värme att tala om utan allt kommer uppvärmningen och varmvattnet tillgodo.

15 års erfarenhet

Leif Öggesjö på Forserums rör berättar att de har sålt Atmosvedpannor i femton års tid.
– Pannorna är väldigt stabila och säkert konstruerade. De är utrustade med sugfläkt vilket innebär att en fläkt suger in luft i pannan, där luften förvärms innan den delas upp i primär- och sekundärluft för förbränningen. Rökgaserna sugs vidare genom konvektions-kanalerna innan den trycks ut i skorstenen. På detta sätt minimeras också kravet på större skorstenar, berättar Leif.
Vid vedpåfyllning stängs inte fläkten av. Pannan kan eldas med självdrag, den ger då ca 60 % av sin medeleffekt. Ett annat starkt argument för Atmos är att man behållit ett manuellt reglerat direktspjäll som underlättar upptändning av pannan, samt att vid eventuella strömavbrott lättare kunna starta en kall panna och få ett bra självdrag i en kall skorsten.
– Det känns skönt att ha en lösning som vi kan lita på i många år framåt, säger Magnus avslutningsvis.

 

 

HITTA INSPIRATION

Miljöerimage

Mikkel Torp med familj är i full färd med att totalrenovera sin 20-talsvilla utanför Nässjö. Här är det klassisk stil som gäller...

Läs mer

VAD HAR VI GJORT TIDIGARE?

Referenserimage

Magnus vedpanna i huset i Hiegöl utanför Forserum havererade.
- "Forserums Rör blev räddaren i nöden och hjälpte oss snabbt med en ny lösning för vår uppvärmning".

Läs mer

VI UTFÖR JOBBET

Våra montörerimage

Våra montörer har mångårig erfarenhet från branschen och...

Montörerna

Vår tidning som PDF


Ladda ned vår tidning som PDF